Tekst og foto ved Kari Finstad

Ja, det er faktisk fastboende på øya i ishavet, selv om besetningsmedlemmer kommer og går. Hundene, som har sitt hjem på den meteorologiske stasjonen, bor her året rundt.

Foto: Kari Finstad

Siden i januar har Kuling dessverre vært ensom firbeint her oppe. Han har levd glade dager med mye oppmerksomhet og masse tur, men nå var det på tide at han fikk en kompis. Så da Kystvakta kom opp med årets forsyning fuel hadde de også med seg en to år gammel husky. Siden han er Værvarslinga sin hund, og vi har tradisjon for navn med meteorologisk tilsnitt, ble navnevalget Cavok! Dette er en forkortelse som brukes når vi skriver METAR, altså værkode for flytrafikken. Cavok står for Clouds (evt. Ceiling) And Visibility OK. Navnevalget har hjulpet lite på siktforholdene under flydagene, men det får så være. Nå er det i alle fall bestandig Cavok på Jan Mayen, uansett hvor tungt tåkeskyene henger i fjellsidene.

Foto: Kari Finstad

Cavok er en artig, kosete og passe vimsete hund – en skikkelig unghund, altså. Han er tynn og liten, og det er vel liten tvil om at Kuling fortsatt vil være sjefen her på øya. Men siden Cavok allerede er en flink trekkhund som liker å ha på seletøy, kommer han til å få masse treningsturer og masse mat fremover, så han skal nok få vokst seg større. Da han ankom øya merket vi umiddelbart at han var glad i folk og kos, og generelt lite nervøs. Det eneste unntaket er høye menn. Da blir han fort litt skeptisk. Han er derimot svært glad i jenter! Han har masse personlighet, og noen snodige positurer og vaner allerede, som når han legger hodet i bakken og baken i været. Vimsete og ung til tross, han går rett som ei pil når man løper eller sykler på tur med ham, og den ene gangen han har glippet ut av båndet, kom han rett tilbake for å få kos og skryt.

Foto: Kari Finstad
Foto: Kari Finstad

Kuling har hittil vært litt betenkt og småsnurt over å måtte dele vår oppmerksomhet. Kanskje nettopp derfor sørger besetningen for at han får masse kos og tur for tiden. Han har akkurat vært med kontingentens mest turglade gjeng til Vakta, en av de lengste turene på øya. Vi satser på å ta dem med på kortere turer sammen før sommeren er over, og så håper vi at vennskapet vil blomstre utover høsten.

Foto: Kari Finstad

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *