Værballonger med radiosonder

  

      

Den viktigste oppgaven ved Jan Mayen meteorologiske stasjon, Metten, er å sende værballonger med radiosonder flere ganger i døgnet. Sonden registrerer og sender informasjon om temperatur, trykk, vindhastighet, vindretning og fuktighet fra bakkenivå opp til 30 km opp i atmosfæren. Dataene lastes ned på Metten og sendes til Meteorologisk institutt etter avsluttet sondering. Sammen med data fra andre radiosondestasjoner rundt i verden, som alle sender til samme tid, danner de grunnlaget for å utarbeide værvarsel.

Metten er en av 6 stasjoner i Norge (Sola, Ørland, Bodø, Ekofisk og Bjørnøya) som daglig sender værballonger. På Jan Mayen har det vært utført sonderinger siden 1944. Det utføres 2 og 4 sonderinger i døgnet i hhv sommer- og vinterhalvåret.

De siste par 10 årene er det registrert betydelige endringer i vær og klima i de polare regionene. Meteorologiske institutt deltar derfor, sammen med en rekke andre radiosondestasjoner i polare strøk, i det internasjonale «Polar Prediction Project».  Prosjektet har som mål å utvikle og forbedre varslingstjenesten for vær- og miljø for polare regioner. I den forbindelse utfører Metten 6 sonderinger i døgnet i februar og mars i år.

Radiosonden må kalibreres (ground check) før den festes til en ballong som er fylt med hydrogengass produsert på eget gassanlegg. Sondens ferd opp i atmosfæren kan følges på PC på Metten.

Sondeslipp i vindstille er ingen sak og kalles ofte et «tøffelslipp». I sterk vind krysser vi fingrene for at ballongen tar høyde før sonden smeller i bakken og ødelegges. Da må det gjøres et nytt forsøk. I år har februar vært så mild at et sondeslipp ble utført i shorts. «shorts-slipp».

Sondeleder Vera.

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *