Vær og Webcam

Siden desember har vi hatt usedvanlig mye vær, det gjentagende i vinter har vært storm, stiv kuling, kuling og start forfra med igjen med full storm og kuling. Snøen, som normalt faller vertikalt kommer da kun horisontalt, ‘hele tiden’. Den pakker seg godt opp langs de vegger og tak som måtte stå i veien for snøføykens ville dans bortover landskapet.

Jo mer vi spar for å frigjøre vinduer for snø, jo mer pakkes snøen inn i det lille hullet vi nettopp spadde opp. Det har absolutt sin egen sjarm å sitte inne i ‘snøhulen vår’ når vinden pisker, river og røsker i de deler av bygningen som stikker ut fra snøhaugene. Men selvsagt, for dem av oss som gjerne vil titte ut og se glimt av dagslys og Jan Mayens vakre natur, om det så er oss her på øyen eller via webcam for dem som sitter hjemme, ja så kan vi bli ganske lei av å se den evige innsiden av snøhaugen.

Flere besetningsmedlemmer har spadd opp webcam-vinduet stort sett hver gang vi har et pusterom fra vindføyken. Men det å spa opp webcam for litt utsikt betyr å hakke løs snø og is ca 1 meter ned og 3-4 meter utover. Noen ganger må vi bruke øks siden spadene fort gir seg i takene mot isen. Dersom vi gjør dette i over 10ms vind legger sandblandet snø seg straks som et islag på vinduet og utsikten blir heller dårlig da også. Når det en gang imellom kommer en dag med under 10ms vind har vi vært ganske snar med å spa opp webcam. Vi har til tider hatt webcam som viser både folk som spar og øyas eneste firbeinte, iallfall hvis man tilfeldigvis har kikket inn på den siden før neste lokale vindkast gjør at kameraet viser hvitt eller vått igjen.

De få dagene med lite vind må også brukes til de mange andre uteoppdrag som står på vent. Her er det blant annet master og antenner som trenger tilsyn, sat.nav utstyr, annet ute-utstyr og ikke minst nødutganger som må graves frem, det er alltid mye å gjøre når været omsider viser seg fra en mer vindstille side. Vi skulle så gjerne vist et webcam bilde som ser utover det flotte landskapet helt opp til Beerenbergs topp, som vi vet finnes der ute bak vindføyken en plass. Men det er vanskelig å vise frem noe heller ikke vi ser, selv når vi står utenfor webcam-vinduet og skuer utover. Men vi regner med at webcam-følgere da har fått et fint innblikk i hvordan vinterens vær har vært denne kontingenten, hvordan det egentlig ser ut her når øyas beboere titter ut vinduet.

Så gleder vi oss over at dagen i dag (torsdag) gav oss et lite pusterom i vindstyrken. Webcam er atter gravd frem, skynd deg og ta en titt før det føyker ned igjen. Så skal vi skynde oss ut og få unna andre oppgaver som ‘venter på vær’, et begrep vi har blitt ganske så godt kjent med denne vinteren.

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene

Det er stengt for kommentarer.