Jan Mayen og jordskjelv

    

Stasjon Jan Mayen drifter en rekke ulike installasjoner, en av dem er seismisk utstyr som registrerer rystelser i bakken – jordskjelv.  I E-avdelingens tidligere tider hadde man store papirruller der en nål sirlig avtegnet jordrystelsene, nå blir data som fanges opp av seismometrene direkte overført til Universitetet i Bergen (UiB) som mottar seismiske data fra mange ulike plasser på kloden. E-avdelingens oppgave i denne sammenheng er å overvåke driften av seismometrene. Sjekke at alt fungerer som det skal fra seismobrønn i bakken, via stasjonen og videre til UiB på fastlandet.

Jan Mayen ligger på den Midtatlantiske rygg, et område med mye seismisk aktivitet. Vi er ikke helt uvant med at det rister eller drønner i bygningen til tider. Hvis man er ute på tur merker man som regel ingenting, det er først når man er inne i bygninger man kan kjenne at det klirrer og rister. Bildene viser noen av jordskjelvene vi har hatt så langt denne vinteren.

Signaler til den grafiske fremstillingen på skjermen gis fra tre-komponent seismometer. En komponent måler grunnens vertikalbevegelse (betegnelse Z4), to komponenter måler grunnens horisontal-bevegelse der betegnelsen E4 viser bevegelse i øst-vestlig retning og N4 viser bevegelse i nord-sør retning. Øverste vindu viser data fra mindre og lokale seismiske bevegelser, det nederste vinduet viser data fra store jordskjelv eller jordskjelv som ligger lengre unna. Jordskjelvet vist nederst på første bilde opplevde vi som et hult drønn i bygningen, etterfulgt av litt «rumling». Det er en spennende plass vi befinner oss på – Djeveløya er langt fra bare fredelig mose. Mer om jordskjelv og seismisk aktivitet finner du på http://nnsn.geo.uib.no/eworkshop/ 

Oppdatering av artikkel: Når denne artikkelen ble publisert mottok Jan Mayen web-master utfyllende opplysninger i mail fra Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB). Det er fire sensorpunkt på Jan Mayen. De har forskjellige formål:

  • Monitorhytta – «JMIC», drives av NORSAR på vegne av CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization)
  • De øvrige tre sensorpunktene drives av Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).  UiB etablerte den første jordskjelvsensoren på Jan Mayen i 1961. Sensorpunktene Ulla og Liberg kom til i 1972. Hensikten er å overvåke og studere eventuell vulkansk aktivitet, samt jordskjelv som har opphav i områdene nær Jan Mayen.

Link til fire bilder fra hvert av sensorpunktene:

JMIC – Monitorhytta – NORSAR:
http://www.geo.uib.no/eworkshop/seismology/JanMayen-2012/pictures/JMIC-Monitorhytta/CIMG1153.JPG

JMI – Trolldalen – UiB:
http://www.geo.uib.no/eworkshop/seismology/JMI-Trolldalen/2017-JMI-August-upgrades/20170815_163543.jpg

JNE – Ulla – UiB:
http://www.geo.uib.no/eworkshop/seismology/JanMayen-2012/pictures/JNE-Ulla/CIMG1284.JPG

JNW – Liberg – UiB:
http://www.geo.uib.no/eworkshop/seismology/JanMayen-2012/pictures/JNW-Liberg/CIMG1260.JPG

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *