HiLDA prosjektet

HiLDA Jan Mayen team. F.v. Stine, Stephan, Tor og Will

For noen uker siden kom det fire forskere og de er her for å forske på blant annet støv gjennom et prosjekt kalt HiLDA. Gjengen har blitt innkvartert på Gamle C, da de stadig er på tur rundt omkring på øya og utforsker forskjellige områder. For å lettere kunne forklare eksakt hva de gjør, fikk webansvarlig gjengen selv til å skrive noen få ord om hva de gjør her;

Vi på HiLDA prosjektet er interessert i mineralstøv.
Mineralstøv er en viktig del av atmosfæren. Mens den største mengden støvutslipp til atmosfæren er knyttet til de varme ørkenene som for eksempel Sahara, er det de «kalde ørkenene» som HiLDA har i fokus. Det finnes mange grunner til å være interessert i støv i arktiske strøk.

Støv er for eksempel involvert i å endre albedo (refleksjonsevne) til snøen og isbreene. Dette kan bety at snøen eller breen smelter raskere. Støv kan forbedre eller endre havproduktiviteten ved å bidra med «næring» til organismer i havet. I tillegg kan mineralstøv transportere organiske forurensninger. Støv kan også modifisere arktiske skyer ved å bidra med partikler som gjør at det kan dannes iskrystaller. Det er grunnen til at vi får snø og regn. Som dere ser er det MANGE grunner til at vi er interesserte i støv!

Vi er på Jan Mayen for å samle støv, dette gjør vi på flere forskjellige måter. Vi har tatt med oss et stort instrument som skal stå utenfor sendebygget og «samle støv» i ca. 1-2 år. Med dette instrumentet håper vi å samle inn støv som kommer fra Island og Grønland, men utelukker ikke at vi får med oss støv fra Jan Mayen også, for det har dere!

I tillegg samler vi snø fra Beerenberg og andre steder på øya slik at vi kan undersøke snøen for partikler og annen forurensing. Her inngår det at vi tar prøver av mikroplastikk for å finne ut om atmosfærisk transport er en kilde til mikroplastikk i Arktis.

Vil du lese mer om arbeidet de gjør? Trykk på linken under for å komme til hjemmesiden deres:

Ved toppen av Beerenberg 2021
Snøprøver på breen under Nunataken
Instrumentene er nesten ferdig installert

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *