Tirsdag 25. februar 2020 hadde vi storfint besøk på øya. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten hadde blitt invitert av forsvarssjef, Admiral Haakon Bruun-Hanssen til en tur hit for å se hvordan vi som bor og lever på øya har det. Sjef CYFOR, Generalmajor Inge Kampenes, Fylkesmannen i Nordland, Tom Cato Karlsen og Direktør for Meteorologisk institutt, Roar Skålin var blant de øvrige gjestene.  


Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Den siste uka før besøket har det vært en spent gjeng som har gledet seg mye, for det er jo ikke alle som kan si at de har vært på Jan Mayen samtidig med så mye fint folk! Sist det var noen fra Kongehuset her var nemlig da daværende Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja besøkte øya i 1976, noe som er over 40 år siden.

Været kan man si viste seg fra sin «beste side» da det var svært beskrivende for hvordan været har vært de siste månedene (med andre ord så var det minusgrader, sterk kuling og snø i lufta). Det skal sies at det ikke var alle som trodde at det kom til å komme fly, ei heller at det kunne ta av igjen når de skulle dra men jaggu gikk alt som det skulle. De på 335-skvadronen er dyktige, det er det ingen tvil om!


Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Under besøket holdt Høvdingen en brief og fortalte blant annet om øyas historie, internasjonale avtaler som påvirker Jan Mayen (da spesielt innenfor naturvern og bærekraft), om samfunnet og driften av Jan Mayen, og litt om behovet for ny base. Direktøren for Meteorologisk Institutt holdt også en kort brief om klima og værfenomen som både dannes her og som Jan Mayen preges av. Etter det var det på tide med lunsj i messa hvor det som vanlig ble servert ulike varm- og kaldretter. Da lunsjen var over ble det omvisning på stasjonen hvor sykestua, elektronikkavdelingen og driftsavdelingen ble vist frem.

Gjesteboka vår i salongen ble selvsagt signert, og den obligatoriske turen innom Krambua ble også gjennomført. Da klokken nærmet seg 1530 var det på tide å ta turen ut igjen for da skulle det tas fellesbilde ved flaggstanga med de ansatte som hadde mulighet til å delta, og etter det satte de snuten bortover i retning Jan Mayensfield.

Det var en nysgjerrig og interessert Kronprins som tok seg god tid til både å prate med oss ansatte og ellers spørre om det meste, noe vi setter stor pris på. Kronprinsen rakk også en tur innom «Metten» på tur tilbake til flyplassen for å se hvordan det er der, og for å hilse på vakthavende som for anledningen var Sofie.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Vi takker så mye for besøket, og ønsker alle hjertelig velkommen tilbake igjen! Det er fint å møte så mange jordnære mennesker, og vi er stolte over at vi har fått vært en viktig bidragsyter til at denne turen ble så vellykket.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *