En sommer er over….

Tekst: Bjørn Ove Finseth.

Disse besungede ordene av Kirsti Sparboe er alltid blitt spilt i siste sendingen av Reiseradioen på NRK P1 for sommeren. Denne strofen passer like gjerne på oss 21 som har vært her oppe på denne spennende vulkanøya vest i havet denne sommeren. Nå står neste og siste etappe for vår del; vi skal sette oss på flyet og reise ned til fastlandet og få se våre kjære og kjente etter over ett halvt år borte fra dem. Det blir vemodig å få treffe de igjen, men minst like vemodig blir det å ta farvel med Jan Mayen og ikke minst folka som en har bodd og jobbet med i over 6 måneder.

En forventningsfull gjeng ved overtakelsen i april. Foto: Robin Stangeland.

Vi hadde vel en viss forventning om hva som skulle skje her oppe da vi møttes for første gang utenfor Gardermoen, da vi skulle være i karantene i 16 dager før vi kom oss opp. Corona-tiden hadde for alvor slått inn og alle forhåndsregler ble satt i gang for å forhindre at vi hadde med oss viruset opp på øya. Dette klarte vi og i prosessen sammen nede på fastlandet ble vi veldig godt kjent med hverandre og fikk kjørt opp en del spilleregler, luftet forventninger og drøftet hva vi ville gjøre og hvordan. Så når vi satte våre føtter på øya den 6. april, så var vi allerede ganske så godt kjente.

Vi ble tatt godt i mot av vinterkontigenten 2019-20 som hadde vasket og ryddet stasjonen så vi skulle føle oss velkomne. Og vi fant oss raskt godt til rette, med mange og lange hektiske dager på å lære oss å drifte øya. Vi var selvsagt glade og lettet, da flyet med avtroppende gjeng tok av. Nå var det vi som hadde ansvar for Kongeriket Norges fremskutte post her ute på den Midtatlantiske ryggen.

Dagene har gått med til å utføre de oppdrag vi skulle gjennomføre og ivareta og utvikle stasjonen på best mulig måte. Og for å ikke virke for selvsikker, så har vi gjort dette veldig bra.

På fritiden har naturen vært en veldig god arena til å få utfoldet seg på. Det har blitt veldig mange turer på denne besetningen og her kommer merittlisten.
16 av 21 personer i besetningen denne sommeren har besteget Beerenberg. Er det rekord? To av disse har vært oppe på toppen hele tre ganger da det ble gjennomført tre turer opp til toppen gjennom tiden her. Gratulerer til Maiken og Isaak som fikk se toppen tre ganger. Tre personer: Ingunn, Aleksander og Bjørn, har vært oppe på toppen to ganger.
Ni personer har kvalifisert seg til å få kjentmannsmerket. Da må man ha gått eller syklet til fem utvalgte steder fra stasjonen. En kunne ikke gå til to steder på samme tur men måtte innom stasjonen mellom to mål.
15 personer kan kalle seg Superkjentmann. Da må man ha besteget minst 18 av 50 definerte topper på øya. To av disse, nemlig Maiken og Bjørn, kan kalle seg for Ultrasuperkjentmann, da de har vært innom alle 50 definerte topper. Flere har passert 40 topper, så innsatsen har vært god.
Ellers er flere av toppene i nærområdet blitt besøkt flere ganger. En har vært fem ganger på Schiertzegga, to ganger på Eggøya og fem ganger på Kvalrossen. Mange har hatt som mål å gå en tur til Alkevika som er en passende ettermiddagstur etter middag i nærområdet.
Nagenbaderforeningen har fått nye medlemmer i temperaturer rundt 0 grader.
Seks personer gjennomførte Kvalrossløpet innen fastsatt tid i deres klasser. Vi gratulerer Unni, Ingunn, Isaak, Stian, Robin og Finn-Thore.
Så vi kan godt si at det har vært en sprek gjeng som har hatt tilhold på denne øya denne sommeren.

Fotocollage ved Stian Wassbakk.

Sosialt har vi hatt mye å se tilbake på. Noen temafester, Jan Mayen Grand Prix og Olonkinlekene har vært fellesaktiviteter. Kinokvelder med varierende besøkstall har gått minst to kvelder i uka. Flere har benyttet hyttene som sosiale arenaer gjennom oppholdet.

På grunn av covid-19 har besøkene til øya vært begrenset. Vi fikk besøk av en seiler. Det var trivelig. Ellers var kystvakta innom med diesel og deltok på Kvalrossløpet. Vi hadde ei vedlikeholdsuke der også besøk av familie og venner ble muliggjort og som ble satt stor pris på av de som fikk besøk.

Med andre ord, vi kommer til å huske tilbake på sommeren her på Jan Mayen med gode minner og opplevelser. Tusen takk for at vi har fått muligheten til dette. Og for å avslutte denne oppsummeringen som vi begynte med Kirsti Sparboes ord:

En sommer er over,
men minnene om den består.
En sommer er over,
men vi skal sees igjen
til neste år.

Eller hvem vet. Noen av oss kommer helt sikkert til å ta turen ut hit igjen.

Foto: Robin Stangeland

TAKK FOR OSS.

2020
Kontingentbildet er laget av Stian Wassbakk.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *