Fredag 11. mars kom en asteroide inn i jordatmosfæren ca 90 km sør for øya.

Ved 22.30-tiden var det flere som observerte fenomenet. Ben og Bård satt inne i hytta på Frydenlund da himmelen plutselig lyste opp i et skarpt lys. Dessverre var øya innhyllet i tåke som vanlig, så en visste ikke hva det var. Flere teorier ble lansert.

Kari var på vakt på ‘Metten’ og så også at himmelen plutselig ble lyst opp. «Det var som om noen slo på ei veldig kraftig lykt med ledlys og slukket den igjen«, sa hun over radioen. Pga. tåka var det vanskelig å se hvor eksakt lyset var. Og det forsvant like raskt som det kom.

Elisabeth og Tor var på Ulla på sørsida av Beerenberg og var ute og gikk en liten tur på stranda der. Plutselig ble himmelen lyst opp i to-tre sekunder. «Det lyste godt opp området rundt oss. Kun et sterkt lys, ingen lyd. Det virket som det kom fra nord og gikk mot sør, men var vanskelig å vurdere. Jeg rakk å tenke at nå satte Tor virkelig hodelykten på maks, men sekundet etter var den tanken borte. Da var man skremt heller. Litt creepy i disse tider, og vi lurte selvfølgelig på hva i all verden det kunne være» beskriver Elisabeth sin opplevelse av hendelsen. Videre sier hun at det var veldig fint og artig også, at svaret kom i en epost fra Ungarn over helga.

For stasjonen fikk en epost fra Bence Gucsik, en amatørastronom fra Ungarn. Der beskrev han at en profesjonell astronom fra Ungarn, Krisztián Sárneczky, oppdaget en liten asteroide får timer før den kom inn i jordas atmosfære. Han beregnet at det var en asteroide på 1-2 meter størrelse som kom inn i atmosfæren 90 km sør for Jan Mayen, kl 21.23 UTC (22.23 norsk vintertid). De mener at det meste av asteroiden blir brent opp på sin ferd gjennom atmosfæren men at en liten rest kan ha landet i havet. Det kan medføre en høy lyd, men ingen hørte det her på øya.

Vi har et bygg på Laguenvolden som er utstyrt med kamera og når E-avdelingen har sjekket opptaket kan en se at omgivelsene blir kraftig opplyst før det blir mørkt igjen. Kameraene har dessverre en innstilling som gjør at de trodde det ble dagslys, slik at opptaket ikke ble det beste, gitt også at det var tåke og skyer i området.
Foreløpig ser det ut som at vi ikke får vist videoen her, men vi jobber med saken.

Kamera mot sørøst.
Kamera mot sørvest.

Tekst: Bjørn Ove Finseth. Videoredigering: Kurt Fladseth

Det er stengt for kommentarer.