Vellykket redningsøvelse

Vi er langt unna Røde Kors, Norsk folkehjelp, Sivilforsvaret og SAR Queen her oppe på vulkanøya. Vi må klare oss selv en god stund hvis noe skulle skje. Derfor øver vi på å redde oss selv hvis det skulle skje noe. Det gjelder brann, der vi får opplæring i starten av perioden og med månedlige øvelser. En artikkel for et par uker sider viser at vi trener på å slukke brann med slukkemiddel som finnes på stasjonen. Førstehjelpskurs har vi hatt der vi har hatt fokus på hva som kan skje her og hvordan vi kan hjelpe til. Det er dannet to grupper med fokus på redning. En gruppe skal ut i terrenget og frakte skadd person til stasjonen mens en gruppe har fått en opplæring i bruk av utstyret på sykestua og kan bistå sykepleier ved behov.

I forrige uke hadde vi opplæring og trening i å sette sammen ei ny redningsbåre som har hjul som med letthet kan brukes ute i terrenget. Så denne uka skulle vi ha en øvelse, der Stian dro ut på en tur og «falt» stygt. Han varslet stasjonen som kalte inn alt mannskap. Noen på drift ble sendt ut for å hente kjøretøy til inngangen mens sykepleier og to i fra sanitets-teamet dro på rommene og skiftet om til utetøy. Det var ganske vinterlig ute og en del vind. De tok med santitets-sekken og jervenduk og kjørte til senderbygget. Stian hadde meldt i fra om at han lå ca 30 meter nedenfor stien, 200 meter vest for senderbygget. Sanitetslaget gikk fra senderbygget og etter en stund ble de møtt av Kuling. Han snudde og gikk rett mot Stian. I tillegg hadde de GPS med innlagt posisjon fra radioen til Stian. Sykepleier sjekket Stian som hadde smerter i hofte og ledd. Det ble lagt over jerven-duk og ellers holdt humøret oppe.

Stian holdes varm med Jervenduk. Foto: Mona

Etter hvert kom et par fra redningsteamet med vakummadrass og overtrekk mens de to andre satte sammen båra ved senderbygget. Stian ble flyttet over i vakuummadrassen og når båra kom ble han lagt opp i den og fraktet ned til senderbygget.

Der kjørte de to fra sanitetslaget til stasjonen for å gjøre klar sykestua. Corpuls-apparatet ble slått på og intravenøs væske ble gjort klart. Kort tid etter på de andre med pasienten og han ble båret inn på sykestua og øvelsen avsluttet.

Etter litt opprydding ble det holdt en oppsummering der vi gikk gjennom øvelsen for å lære mest mulig og tette evt. hull i handlemåten. Det gikk bare 1 time og15 minutter fra meldingen fra Stian kom inn til han var på stasjonen.

Tekst ved Bjørn Ove Finseth. Foto ved Baard Meldal-Johnsen, Mona Haarstad, Bjørn André Stølen og Jonny Erstad.

Det er stengt for kommentarer.