For en knapp uke siden forlot 30+ mennesker Jan Mayen etter å ha vært her i en uke. Noen av de besøkende var rett og slett besøkende mens andre igjen var her for å utføre en jobb.
Vi som er fast inventar her på øya (i 1,5 mnd til…) er forferdet og føler oss svært så indignerte etter denne uken, da øya har vist seg fra sitt beste, og gitt besøkende en god følelse og god tro angående Jan Mayens vær. Det har vært upåklagelig. Ypperlig flyvær begge landingsdager. Etter flere uker med tåke føler vi da altså at «værgudene» driver gjøn med oss. Vi forstår også at etter en uke med fint vær, at det må være et vulkanutbrudd på vei eller lignende.

Nok innspill angående vær.

I vedlikeholdsuken hadde hele stasjonen flere ute i felten for å installere/etterse utstyr. Vi har hatt service/oppgraderinger på flere systemer: Galileo, EGNOS, Telenor Maritim sitt utstyr, NDB og DME. OneCo har skiftet en mast for Telenor Maritim v/Kystradio Nord. Assa Abloy har vært her og montert nye garasjeporter. Universitetet i Bergen og Kartverket har vært her for å installere nytt seismisk utstyr samt geodetiske GNSS-mottakere for å kunne detektere saktegående terrengendringer på mm-nivå. Stort sett alle kundene våre har vært her.

La oss ta et dypdykk inn i UiB sitt arbeid denne uken. UiB har altså jordskjelvmonitorering på Jan Mayen ved tre forskjellige steder. Her er den nye seismohytta på Liberg:

De nye hyttene var allerede plassert da UiB ankom. I en uke har de jobbet iherdig med å fullføre arbeidet på både Ulla og Liberg. På disse hyttene har følgende blitt gjort:

Ny vindgenerator og solcellepanel montert. Et 2.3 GHz WLAN telemetrisystem er installert. Nytt instrument ble installert av Kartverket: Geodetisk GNSS-mottaker. Antennene til disse er midlertidig plassert på kort bolt boret ned i berggrunnen (Ulla) og på masterør på instrumenthytte (Liberg),  men skal bli flyttet til permanente plasseringer mest sannsynlig sommer 2019. På bildet over sees GNSS-antenna på høyre side av hytta.

Digitizere ble skiftet og en ny sensor ble tilkoblet disse: bredbånd seismometer modell Trillium 120QA som måler bevegelse i tre akser, N/S, Ø/V og vertikalt.  Det er klargjort for bruk av Iridium-baserte enheter type Xeos modell XI-202 som gir muligheten til å restarte systemene på avstand. Som bedre på engelsk kan kalles remote power management unit. På Ulla ble sensorbrønnen malt i vakker gulmaling slik den opprinnelig så ut i gamledager. UiB har selv dokumentert arbeidet på Liberg (her) og Ulla (her).

Bildeboom Liberg:

GNSS-mottaker, vindmølle:

Bildeboom Ulla:

Vi takker for samarbeidet og ønsker velkommen tilbake til alle som var her og jobbet!

 

Det er stengt for kommentarer.