Fra den dagen vi satte våre føtter på denne vakre øya, ble det klart for mange av oss at en god del av tiden fram til sankthans vil gå med til å klaregjøre mottak av sommerbåten. Sommerbåten er et begrep som går igjen på mange ishavsøyer, da isforholdene på havet gjør det enklere å frakte forsyninger til øyene og avfall fra øyene inn til fastlandet. Varelagre skal telles, ordrer legges inn og avfall skal ryddes sammen og klargjøres for nedsendelse. Veien fra stasjonen til Hvalrossbukta der sommerbåten legger til på stranda, måtte også klargjøres. På grunn av snøsmeltingen som tok lengre tid denne sommeren, ble det gjentatte forsøk på å holde veien åpen for trafikk. Siste innsats ble gjort bare ei uke før båten skulle komme.

To av de som har stått på for å få veien ut til Hvalrossbukta ferdig tar en passiar. Ole Kristian og Aleksander sammen med flere fikset veien så den ble god å kjøre på. Foto: Isaac Opsvik

Så skulle alt fraktes ut til Hvalrossbukta så det kunne bli lastet ombord i båten når den kom.

Vakre Hvalrossbukta er gjort klar for mottak av sommerbåten. Foto: Jared Elgvin

Det meste av frukt og grønt og andre ferske varer var enten brukt opp, råtnet opp eller gått ut på dato. Det at ting går ut på dato er ikke noe problem. Melk holder seg mye lengre enn det datostemplingen angir og slik er det med andre matvarer også. Gjengen på kjøkkenet har gjort en veldig god jobb å tilby god, næringsrik og innbydende mat, selv uten friske grønnsaker, men lengselen etter ferske bananer, jordbær, juice, blåbær, druer og salat gjorde seg gjeldende for de fleste på stasjonen de siste ukene. Det er jo to måneder sist vi fikk forsyninger opp hit.

Båten Sørøysund ble leid inn til å frakte varer opp til Jan Mayen og avfall tilbake til fastlandet. Dette er en båt som kan legge til på ei strand. Vi hadde laget en rampe av sand slik ombordkjøringen gikk greit. Foto: StianWassbakk.
Sørøysund ligger til «kaia» på stranda. Foto: Jared Elgvin
Her har en del av forsyningene blitt losset mens avfall og annet som skal sendes inn til fastlandet, er gjort klart for ombordlasting. Foto: Stian Wassbakk
Her skal presset papp og papir lastes ombord. Foto: Isaac Opsvik
Driftsleder Jonny ser til at alt går som smurt under lossing og lasting. Foto: Stian Wassbakk
Lastebilene gikk i skytteltrafikk mellom båten og stasjonen. Foto: Jared Elgvin

Med sommerbåten kom også stunden da en i besetningen skulle reise hjem. Marion som var sondeleder på den meteorologiske stasjonen, måtte hjem for å ivareta sin jobb på fastlandet. Vi visste dette fra første dag vi møttes før oppreise, men det ble en følelsesladet stund rett før hun skulle gå ombord i båten. Vi ønsker Marion takk for mange gode minner sammen her på øya og lykke til med tilværelsen på fastlandet.

Marion tar farvel med kollegaer før hun gikk ombord i Sørøysund. Foto: Stian Wassbakk
Eva er glad for at urtene overlevde overfarten og at vi nå kan fråtse i fersk frukt og grønt. Foto. BOF
Isaac, Kari og Maiken er godt fornøyde med at det endelig er blitt ferske frukt og frukt å sette tennene i igjen. Foto: BOF

Det er stengt for kommentarer.