Sjeldent syn

«Vulkanøya i ishavet» kalles ofte Jan Mayen. Men til tross hva navnet skulle tilsi er det ikke lenger ofte at det kommer havis rundt øya. Men da Isaac denne helgen dro på overnattingstur til Vera på nord-vest siden av øya ble han møtt av et spektakulært syn. For i vannkanten ved hytta lå det nemlig tett i tett med havis som hadde drevet i land. Dagen etter var det kommet enda mer is langs stranden. Han tok med seg kikkert og klatret opp på en liten høyde i nærheten. Der oppdaget han at det også drev «store» isflak utpå havet. For en som aldri har vært på ishavet før og ikke sett havis før, var dette en stor opplevelse. Dessverre hadde Isaac forlagt kamera hjemme på stasjonen og kunne derfor ikke forevige øyeblikket.

Da han kom tilbake og fortalte nyhetene ble det stort engasjement blant besetningen. Det ble fort bestemt at en ny tur over til Vera måtte gjennomføres. Men først en dukkert i havet, deilig middag og en treningstur til Carl Stefan (kommer i eget innlegg). To spente reportere tok skiene fatt og trosset vær og vind for å dokumentere hendelsen.

Maiken på vei over fjellet, med Dalsåta i bakgrunnen. Foto Isaac Opsvik
På vei ned mot Sjuhollendarbukta kunne man se den flotte havisen. Isaac har fått et lite forsprang, enn så lenge. Foto: Maiken Vassel

Maiken og Isaac ankom Gamle Vera like etter midnatt og var raskt ute på stranden for å se, ta og til med smake på isen. Isen hadde mange spennende formasjoner som ble til fine bildemotiver.

Maiken som førstemann, var rask ut med kamera og knipset de første bildene av isen.
Foto: Isaac Opsvik
Isen ligger fint i Sjuhollendarbukta. Vera (til venstre) og Gamle Vera (delvis begravd til høyre), hvor natten ble tilbragt. Foto: Maiken Vassel 

Innimellom vindkastene kunne man høre de største flakene knirke i det isen gnisset mot hverandre i den urolige sjøen. Maiken og Isaac var ute til etter soloppgang mens de ventet på at hytten skulle varme seg opp.

Isaac turte ikke å gå lenger ut på isen. Forsiktig balanserer han tilbake. Foto: Maiken Vassel

Etter noen få timer på øyet måtte de spenne på skiene og skynde seg tilbake til stasjonen for å rekke jobb.
Reportere: Maiken Vassel og Isaac Opsvik.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *