SAR øvelse

Forrige uke var det klart for en hel dag med search and rescue (SAR) øvelse, da det er vi som er her som må gjøre første instans ved en eventuell hendelse. Casen var at André hadde tatt turen til Hannberget på morgenen, men dessverre sklidd og “skadet” seg. Meldingen kom inn 09:13 og selv med dårlig dekning fikk e-vakta med seg at det handlet om et åpent brudd med blødning. Det ble deretter gitt beskjed over callinganlegget om at alle måtte møte på e-avdelinga for nærmere instruks. 

Vi har et eget sar-team bestående av fire stykk, og to av de reiste først ut som en lettpatrulje for å starte søket så tidlig som mulig. E-vakta hadde gitt de koordinatene fra radioen, så det tok ikke lang tid før de hadde peilet seg i riktig retning.
Lettpatruljen, bestående av Erlend og Håkon kunne kjøre med sekshjulingen forbi MF-hytta og til starten av elveleiet. Deretter måtte de gå et par hundre meter, men med ferske fotspor i snøen å følge tok det ikke lang tid før de fant André. Erlend startet med førstehjelp og fikk pakket André i jervenduk, mens Håkon etablerte samband for å få kontakt med e-vakta og resterende personell som var på vei ut for å møte de. 

Det tok ikke lange tiden før resten av sar-teamet og sanitets-teamet også var på plass. De fikk lagt André på båre og bært han til sekshjulingen. Han ble så fraktet videre til MF-hytta hvor crafteren sto klar til å ta han med tilbake til stasjonen, og deretter båret inn på sykestua hvor DOCA og sanitets-teamet behandlet han videre.

Da det var snakk om et åpent brudd ble det fort klart at vi måtte få evakuert André til fastlandet, og det tok ikke lang tid før vi fikk beskjed fra e-vakta på OPS-rommet om at et ambulansefly var på vei. Mens André fikk behandling, var derfor annet personell ute for å sjekke rullebane status. Lys ble skrudd på, flytårnet ble bemannet, brannbil var på plass og det ble simulert at friksjonstest ble tatt for å nevne noe.
Flyet skulle “lande” ca. 1400, så når det nærmet seg fikk vi båret André ut av sykestua og inn i crafteren igjen, og kjørt til flyplassen. Det var først når vi ankom Jan Mayensfield at øvelsen ble erklært for avsluttet. Vi returnerte så tilbake till Olonkin hvor vi hadde evaluering av dagen, og konkluderte med at det var en vellykket øvelse!

Det er stengt for kommentarer.