Høvdingen har skrevet om Nordlys og navigasjonssystem på JM:

Noen ganger tar naturen pusten fra deg her ute på Jan Mayen. I blant er det råskapen når stormen hyler andre ganger er det naturens maleri nå nordlyset danser lydløst over himmelen. Både stormen og fenomen som nordlys påvirker jobben vår her ute.

Bildet av nordlys over EGNOS og GALILEO stasjonene illustrer mye med et bilde. Signaler fra satellittbaserte navigasjonssystem som GPS og GALILEO påvirkes av en rekke ulike forstyrrelser, blant annet atmosfæriske. Nordlys er en vakker visualisering av en slik forstyrrelse. For å oppdage forstyrrelser samt korrigere signaler fra satellittbaserte navigasjonssystem etableres det jordstasjoner med god geografisk spredning. Det er langt til alt fra Jan Mayen, dermed er Jan Mayen unikt godt egnet for nettopp slike stasjoner.

På Jan Mayen drifter vi i dag to jordstasjoner for satellittbaserte navigasjonssystem:

EGNOS beregner korreksjon til GPS signaler og brukes hovedsakelig av fly.

GALILEO beregner korreksjoner til det nye europeiske navigasjonssystemet – GALILEO.

Nostalgikere fra Loran C tiden (navigasjonssystem endelig nedlagt 1 jan 2016) kan beroliges med at Stasjon Jan Mayen i dag er minst like viktig for navigasjon som før. Den største utviklingen er at i dag bidrar Jan Mayen i flere globale system, mens øya tidligere bidro til regionale system.

Bildet av nordlys over to lys på en fjellrygg, viser to av våre eleverte sambandspunkt. Når nordlyset danser er det vakkert, når stormen pisker kommer vi oss knapt dit opp. På disse stedene er det små hytter (som gir mennesker og utstyr ly for vær og vind) samt antenner fra en rekke ulike aktører. Forsvarets personell på Jan Mayen drifter blant annet både en maritim mellombølge (MF) og en VHF radiostasjon på vegne av Telenor Maritim Radio. Disse radio stasjonene inngår i det Globale Maritime Nød Sikkerhets Systemet (GMDSS) og er viktige brikker i sikkerheten for skipsfart i Norskehavet. Bildet av nordlys over Olonkinbyen viser hvor fint det kan være med nordlyset som danser på himmelen over hjemmet vårt.

Stasjonssjef Jan Mayen

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *