Hele tiden flyter det i land marint søppel. Det vil si søppel som har havnet i havet og som driver rundt med havstrømmene. Synderne er mange, både vanlige folk som slenger ting over båtripa når en er på fisketur eller båttur eller kose seg på stranda i sommervarmen, fiskeflåten som enten mister utstyr på havet eller «mister» som en villet handling utstyr og søppel i stedet for å ta det med til land. Og nasjonaliteten på «synderen» kjenner ingen grenser i havet. Søppel fra mange nasjoner er å finne også på strendene på Jan Mayen.

Marint søppel blåser inn over land og kan finnes langt til fjells. Vi konsentrerte oss blant annet i rekvedbeltet som ligger inne på lagunevollen. Foto: BOF

Hver sommer gjør gjengen på Jan Mayen en innsats for å fjerne noe av dette søppelet i samarbeid med Fylkesmannen i Nordland. Denne sommeren ble lagunevollen mellom Sør-laguna og stranda valgt ut som arene for plukking av marint søppel. Mandag 27. juli dro en kampklar gjeng på 13 personer ut fra stasjonen med sekker, hakker, bigbag, hjullaster og lastebil for å gå løs på oppgaven. I tre timer jobber de iherdig med å plukke plastrør, ledninger, skosåler, tannbørster, plastflasker, vodkaflasker, div. plast fra fiskerinæringen, plastbøtter, garnblåser både i metall og plast, fiskegarn, engangsservise i plast og ikke minst nylontaustumper.

Granblåser i metall lastes ombord for bortkjøring. For ordens skyld gjør vi leserne oppmerksomme på at vi har fått midlertidig tillatelse til å benytte motoriserte kjøretøy på en skånsom måte for å få fjernet søppelet. Foto: BOF

Første kveld med dugnad renset ca 500 meter bortover lagunevollen og i laguna fra enden av flystripa for ca 10 tonn med marint søppel.

Søpla ble samlet i big-bag som ble fraktet bort. Foto: BOF
Big-bagene med søppel ble så heist ombord i lastebilen for bortkjøring. Foto: BOF
Unni, Bjørn og Maiken er fornøyd etter første kvelds innsats med å rydde på stranda. Foto: BOF

Det er stengt for kommentarer.