Tekst og foto: Bjørn Ove Finseth

Når det er sommer, er forsyning av fuel ved hjelp av våre gode samarbeidspartnere, Kystvakta, en av de viktige milepælene i Jan Mayens årskalender. I år var det KV Harstad som kom med diesel, jetfuel og Cavok (se eget innlegg om Jan Mayens nye faste beboer her)

Kvalrossløpet arrangeres når Kystvakta kommer hit med forsyningene av drivstoff og løpet går fra Kvalrossbukta langs veien til stasjonen, ca 9,7 km lang på grusveg som enkelte steder er ganske så fin og tung å løpe i. Selv om mange av deltakerne tar det som en konkurranse er det maksimaltid som gjelder. For menn må de klare å løpet på under 60 minutter, mens kvinner må komme seg i mål innen 70 minutter. Alle som deltok i år, klarte kravet.

Av praktiske hensyn ble løpet gjennomført i 2 puljer. Her står andre pulje klar for start. Foto: BOF

Løpsrekorden gjennom tidene er på rundt 32 minutter og det var ingen som klarte å slå den. Det var flere fra stasjonens besetning som deltok og løp raskt.

Her har starten gått og gjengen er i gang med slitet opp den første motbakken. Foto: BOF
Det var god driv i løperne allerede fra start i den første motbakken i Kvalrossbukta. Foto: BOF
Da er det bare litt over 9,5 km igjen av slitet. Foto. BOF

I mål ventet en varm dusj, muligheter til å sjekke epost og meldinger på internett samt å få handle i Krambua. Før deltakerne fra KV Harstad dro ombord i skipet, fikk de mulighet til å kvalifisere seg til å bli medlemmer i den eksklusive foreningen, Jan Mayen Nøgenbaderforening. Kravet er å komme seg uti havet og dukke under havets overflate iført i den drakt Vår Herre hadde delt ut, altså ‘nøgen’. De som valgte å bade med shortsen på, fikk et eget diplom for dette. Badetemperatur, vind og lufttemperatur er påsatt diplomet til begge badegruppene som et synlig bevis for den bragd som er gjennomført her på 71 grader nord.

Vår egen gjeng før starten i pulje to. De maskininteresserte gutta fikk lov til å komme ombord i KV Harstad for å se på motoren mens sjåføren snek seg med på bildet. De fire løperne fra stasjonen i pulje nr to smiler lett før løpet. Det vites ikke noe om smilet satt like løst etter målgang……. Foto: BOF

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *