LORAN C var opprinnelig et amerikansk navigasjonssystem som benyttet lavfrekvente radiosignaler for å bestemme posisjonen til fly og skip. Prinsippet for posisjonsangivelse var ganske likt til slik GPS fungerer, at posisjon blir gitt ved å ta tidsdifferanse fra et signal blir sendt til det blir mottatt, men LORAN C var basert på radiobølger og nåtidens GPS er satellitt basert. LORAN C sendte radiobølger fra to eller flere sendere i kjede der de norske mastene ruvet 198 meter over bakken.

Regjeringen besluttet tidligere å stanse driften av de norske LORAN C stasjonene, og nyttårsaften 2015 ble LORAN C signalet skrudd av og systemet satt ut av drift. Nå er demonteringen av selve sendestasjonen på Jan Mayen tatt fart, alt skal bort og fraktes til fastlandet for destruksjon etc.

Den 198 meter høye masten vår ble sprengt ned oktober i fjor, den er samlet i en haug utenfor det tidligere senderbygget. Barduner, isolatorer og jordnett ligger fremdeles utover terrenget, alt frosset fast i bakken, men straks Jan Mayen sommeren kommer blir det ryddet der også. Det er en driftig gjeng som har tatt fatt på å renske LORAN C ut av senderbygget, under E-sjefens ledelse har E-avd og D-avd jobbet i skjønn harmoni. Bygget har en demonterbar vegg som lettet arbeidet med å få de svære modulene ut, det går radig unna og mye står allerede stablet på pall utenfor klar til siste reis mot fastlandet.

For alle oss som har jobbet på LORAN C da det var i drift føles det vemodig å «hamre løs» på alt dette utstyret som har stått i tro tjeneste siden 1957. Men verden går fremover og det må vi også. En av våre viktigste oppgaver nå blir å fortsatt drifte «nye» satellittbaserte navigasjonssystemer, mye spennende i fremtiden der også.

Tekst og bilder skal ikke kopieres uten tillatelse. Opphavsretten til bildene tilhører fotografene

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *