De første værobservasjoner på Jan Mayen ble gjort allerede under en nederlandsk overvintring i 1633-1634. Det er- og har alltid vært en viktig plass for værvarsling da Jan Mayen ligger i en sone hvor kald polarluft møter varmere Atlanterhavsluft, noe som dermed har stor påvirkning på hvordan værforholdene øst- og sørover blir. Tanken på å etablere en meteorologisk stasjon på øya kom i 1914, og etter litt frem og tilbake dro det i 1921 en statsstøttet norsk ekspedisjon hit med ekspedisjonsleder Hagbart Ekerold i spissen. Samtidig okkuperte de øya på vegne av den norske stat.

I år er det dermed 100 år siden «Metten» kom til øya og her har de vært siden, med unntak av noen måneder krigsvinteren 1940-1941. Den norske historien til øya er lang, og det må vi så absolutt kunne si er nettopp fordi at det ble etablert en norsk meteorologisk stasjon her. Hadde det ikke vært for det de gjorde for 100 år siden, er det ikke sikkert Jan Mayen hadde hatt en militær stasjon og ei heller vært norsk territorium.

Det ble tidlig i kontingenten nevnt at lørdag 17. juli var det bare å rydde plass i kalenderen, for det var en dato som passet ganske bra da det var akkurat to måneder før det var 100 år siden det første værvarslet ble sendt fra øya 17. september 1921.  Gjengen på Metten har virkelig stått på den siste tiden med å planlegge, organisere og forberede dagen, og de skal ha all ære for at det ble en svært så vellykket markering. De hadde nemlig planlagt en rundtur til Eldstemetten, Gamlemetten og den nåværende meteorologiske stasjonen, før feiringen skulle fortsette i messa og salongen.

Allerede 10.30 var det avreise fra stasjonen i retning Eldstemetten. Ingvill ønsket velkommen og Lena fortalte deretter om hvorfor de valgte å bygge stasjon der, og ellers om historien knyttet til den plassen. Før vi dro videre ble det servert hermetisk ananas og en liten blank dråpe attåt.

Turen gikk så videre mot Gamlemetten, som også er kjent som Frydenlund. Der ble det servert Inderøysodd og bobler, før det ble omvisning ute på tunet. Det var tydelig at Lena hadde gjort hjemmeleksa si med å finne det meste av informasjon verdt å nevne i forhold til det tekniske, byggingen og utviklingen, noe som var veldig lærerikt for oss andre.

Siste stopp på rundturen var borte på Metten hvor sondesjefen sjøl, Liv Ingrid hadde vakt. Hun møtte oss med norske flagg og inviterte oss inn på kake, kanapeer og bobler. Underveis fortalte hun oss om hvordan hverdagen til de ansatte var og ulike utfordringer de hadde før i tiden.

Etter hvert gikk turen hjem igjen hvor det ble tid for å få av seg turklærne og på med finstasen. På kvelden var det nemlig klart for treretters og menyen var reker med avokadokrem til forrett, ytrefilet av rein med tilbehør til hovedrett og multekrem til dessert. Kjøkkensjef Henning leverte til terningkast 6!

Under festmiddagen ble det også holdt flotte taler av Liv Ingrid, Høvdingen og E-sjef Silje. I tillegg ble det lest opp hilsninger fra blant annet Bjørnøya, Hopen og Ishavsforeningen. Tusen takk for fine ord!

Silje overrekker gave fra stasjonen
Høvdingen overrekker gave fra Forsvaret

Nå spøker det litt for fremtiden til den meteorologiske stasjonen, da mer og mer blir automatisert og behovet for å faktisk ha folk her blir mindre. Men enn så lenge nyter vi selskapet og alt det gode gjengen på metten bidrar med til samfunnet Jan Mayen.

Vi gratulerer så mye med jubileumet! Måtte Metten leve de neste hundrede år!

Det er stengt for kommentarer.