100 år med observasjoner

100 år med værobservasjoner på Jan Mayen

21 september 1921 ble den første observasjonen av været sendt fra Jan Mayen til fastlandet. Denne observasjonen skulle bli den første i en lang rekke som ennå pågår.

Sommerkontingenten hadde en intern markering av 100-års jubileet i juli der de besøkte Eldstemetten, Atlantic City og Gamlemetten før dagen ble avsluttet med fin middag.

Nå i overlappsuka hadde Jan Mayen besøk av Terje Auestad fra Klima- og Miljødepartementet sammen med Roar Skålin, direktør ved Meteorologisk Institutt og Justyna Wodziczko, ishavsansvarlig fra Meteorologisk Institutt i Tromsø.

Roar Skålin og Terje Auestad foran Metten

Av disse tre var det kun Roar Skålin som hadde vært på Jan Mayen tidligere og de fikk først en orientering og omvisning på Metten før de observerte et sondeslipp fra Robotsonden. Været var helt upåklagelig denne dagen og automatslippet gikk fint. Direktøren fikk også slippe en manuell sonde før turen gikk videre opp til Olonkinbyen.

Roar Skålin slipper en manuell sonde

I stua på Olonkin var det en høytidelig markering med overrekkelse av plakett til stasjonssjefen fra WMO (World Meteorological Organization) der de bekreftet at Jan Mayen er akseptert som en lang tids observasjonspost, dvs. i mer enn 100 år. Stasjonen fikk også et bilde av den første observasjonen som var registrert.

Roar Skålin med anerkjennelsen fra WMO

Anerkjennelsen fra WMO overrekkes

I slike høytideligheter var det selvfølgelig også en kake involvert.

Det ble feiret med kake
Justyna Wodziczko

Vi har nå begynt på de neste 100 år med observasjoner.

Tekst og foto: Baard Meldal-Johnsen

Det er stengt for kommentarer.